Jak aktuátory odemykají svobodu osobní mobility - RAVEO - World of motion

Zobrazit menuSkrýt menu
Aktuality

Jak aktuátory odemykají svobodu osobní mobility

Svoboda pohybu je pro každého jedince zásadní, avšak pro osoby s omezenou mobilitou je často dosažitelná pouze s pomocí moderní technologie. Lineární aktuátory hrají klíčovou roli v zajištění nezávislosti a komfortu pro ty, kteří potřebují asistenci při pohybu, ať už v důsledku stárnutí nebo zdravotního postižení.

S růstem počtu osob se zdravotním postižením, který podle Světové zdravotnické organizace (WHO) činí až 15 % světové populace, roste i potřeba inovativních řešení. S příchodem elektrických lineárních pohonů aplikovaných na mobilní a manipulační zařízení ve zdravotnictví a dalších asistivních technologiích bylo dosaženo velkého pokroku v získání alespoň určité míry každodenní soběstačnosti. Stejně tak další oblasti automatizační technologie a pokročilého motorizovaného vybavení, jako jsou invalidní vozíky, skútry, plošinové zvedáky, automatické dveře a další, dokážou v širokém rozsahu kompenzovat výzvy imobility.

Elektrické lineární aktuátory jako řešení osobní imobility

Moderní elektrický invalidní vozík a mobilní skútr patří mezi nejběžnější a základní asistenční zařízení používaná handicapovanými k usnadnění vlastní mobility a ke zvýšení kvality života. Čím ergonomičtější a automatizovanější je invalidní vozík nebo skútr, tím větší možnosti pohybu si uživatel užívá, což mu umožňuje vyšší úroveň nezávislosti a soběstačnosti v domácím prostředí.

To však nestačí na delší cesty, které vyžadují použití upraveného vozidla. Zde přicházejí na řadu výklopné dveře. Naše elektrické pohony MA1, MA2 a MA5 jsou vhodné pro použití v konstrukci výklopných dveří a tak usnadňují nastoupení osob na invalidních vozících nebo skútrech.

Aktuátory řady MA2 jsou nejvhodnější elektrický pohon pro tento typ aplikací díky své schopnosti tlačit a táhnout až 8 000 N. Volitelné externí koncové spínače umožňují uživatelům provádět úpravy zdvihu i po instalaci. Tyto lineární aktuátory jsou konstruovány s krytím IP69K, které poskytuje nejvyšší úroveň ochrany proti pevným nečistotám (prach a částice) a odolá všem druhům stříkající vody, včetně vysokotlakého čištění horkou vodou.

Další vhodnou produktovou řadou jsou aktuátory TA, které se ideálně hodí do malých instalačních prostor, což je klíčové zejména při instalaci ve vozidlech. Kompaktní a zároveň robustní modely TA2 a TA2P zvládají zatížení až 1 000 N a 3 500 N, a to při zachování své kompaktní velikosti díky integrovanému výkonnému motoru. Kromě silného motoru nabízejí aktuátory TA2/TA2P i širší možnosti zpětné vazby.

Lineární aktuátory: Efektivita bez údržby

Na rozdíl od pneumatických a hydraulických řešení, nevyžadují elektrické lineární pohony žádnou údržbu, což je činí nejen hospodárnějšími, ale i šetrnějšími k životnímu prostředí.

Díky inovacím v oblasti aktuátorů si stále více lidí s omezenou pohyblivostí může užívat vyšší míru nezávislosti a kvality života. Lineární aktuátory jsou tak klíčovou technologií pro zlepšení osobní mobility.

Chcete-li se dozvědět více, kontaktujte náš prodejní tým nebo pište na info@raveo.cz.




Další aktuality