RAVEO Case Study: Společnosti HITECO a ABB zahájili spolupráci v oblasti robotických technologií - RAVEO - World of motion

Zobrazit menuSkrýt menu
Aktuality

RAVEO Case Study: Společnosti HITECO a ABB zahájili spolupráci v oblasti robotických technologií

TOVÁRNY BUDOUCNOSTI JSOU SKUTEČNOSTÍ

Jednoduchá a intuitivní instalace, programování, užívání i velká míra flexibility a efektivity v pracovním procesu jsou důvody, které neustále zvyšují poměr využívání robotů vůči lidské práci v oblasti strojírenství. Tento světově rostoucí trend značně zjednodušuje řízení procesů ve výrobě, jakožto i v samotném řízení továrny. Aplikace průmyslových robotů přináší značné pokroky zejména v oblasti využívání lidské práce, kdy lze roboty použít například při rizikových či neustále se opakujících úkolech s nižší přidanou hodnotou. Ne však všichni roboti jsou vhodní pro veškeré činnosti. Při provádění rozsáhlé analýzy společností ABB, která je světově uznávanou nadnárodní společností s více než 130 lety zkušeností ve vývoji, výrobě a prodeji průmyslových robotů a automatizační techniky, spolu s přední italskou společností HITECO, členem skupiny SCM se zaměřením na vývoj a prodej vysoce technologických komponent pro obráběcí stroje. Díky zjištěním vznikla speciální aplikace robot – vřeteno.

Prvotním impulzem pro tuto aplikaci bylo množství dotazů na schopnosti ABB v oboru obráběcích strojů. ABB se proto rozhodlo tímto odvětvím více zabývat a rozšířit tak svou nabídku pro firmy pohybující se v daném odvětví a to se všemi nezbytnými komponenty.

Pro úspěšné zvládnutí tohoto projektu potřebovalo ABB silného a stabilního partnera s dostatkem odborných zkušeností v daném sektoru, tak aby mohli společně dojít k souladu v úrovních inovací a technologií. Proto ABB postavilo nejmodernější továrnu na světě pro výrobu a vývoj průmyslových robotů s vlastní umělou inteligencí. Volba pro klíčového partnera padla na HITECO a její oddíl, skupinu SCM, jež se specializuje na návrh, vývoj a následnou výrobu vysokorychlostních vřeten pro obrábění dřeva, kovu, plastů či kompozitních materiálů. HITECO je rovněž dodavatelem firem pohybujících se v automobilovém a leteckém průmyslu nebo v sektoru robotiky a automatizace.

 

HITECO – Představení robota IRB6700. Inovativní řešení, které kombinuje sektor robotiky a obrábění

Robot typu IRB6700 sedmé generace vzniknul ze spolupráce společností ABB a HITECO. Díky tomu vznikla speciální aplikace robot-vřeteno. Prvotním impulzem pro tuto aplikaci bylo množství dotazů na schopnosti ABB v oboru obráběcích strojů. ABB se proto rozhodlo tímto odvětvím více zabývat a rozšířit tak svou nabídku pro firmy pohybující se v daném odvětví a to se všemi nezbytnými komponenty.

 

VŘETENO – ROBOT IRB 6700: INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ, KTERÉ KOMBINUJE ROBOTIKU SE SEKTOREM OBRÁBĚNÍ 

Vyústěním partnerství mezi ABB a HITECO bylo sestrojení robota série IRB 6700, který je přímo určen pro obrábění extrémně širokého portfolia materiálů (například dřevo, kov, plasty, kompozitní materiály aj.). Rodina robotů IRB 6700 je výsledkem více než 40-ti let zkušeností společnosti ABB s výrobou velkých robotů, jedná se tak již o sedmou generaci. Daný model je robustnější, odolnější a jednoduší na případnou údržbu. Rovněž došlo k navýšení úrovně výkonu spolu se snížením nákladů na provoz v kategorii robotů se zátěží od 150 kg do 300 kg.

„Pro zákazníka je jistě důležitá i informace ohledně velmi jednoduchého zprovoznění a nastavení robota ve velmi krátkém čase tak, aby byl ihned připraven k použití po vybalení z přepravního balení, ve kterém je již nachystán na instalaci i se zabudovaným vřetenem“, dodává Gianluca Cassanmangnano, který je prodejní manažer společnosti ABB pro oblast Itálie. „Jelikož se chceme neustále posouvat a rozvíjet, zřídili jsme od ledna 2018 projekt, který je přímo zaměřen na zvyšování úrovně kvality v obrábění. Nyní se například zabýváme zdokonalováním polohování, broušení či odstraňováním otřepů“, komentuje Cassanmagnano.

ŘADA ELEKTROVŘETEN QX A PX: MAXIMÁLNÍ DYNAMIKA PRO ROBOTIKU 

ABB nalezlo oblibu především v sérii elektrovřeten QX a PX. Andrea Memmo, oblastní manažer společnosti HITECO dodává: „Tento typ produktu spadá do řady Robotech. Jedná se o modely s hliníkovým tělesem, chlazení kapalinou a F, E, A typu HSK. Velkou předností je u zvolených typů velká míra přizpůsobení – například verze s krátkým nebo dlouhým nosem, přičemž součástí poslední zmiňované jsou i tři ložiska pro dosažení maximální tuhosti.“  Sérii QX je možné zvolit s výkony od 8,5 kW– 11 kW, PX pak od 10 kW – 20 kW.

 

ABB a HITECO potvrdili spolupráci a společně postavili nejmodernější továrnu na světě

ABB postavilo nejmodernější továrnu na světě pro výrobu a vývoj průmyslových robotů s vlastní umělou inteligencí. Volba pro klíčového partnera padla na HITECO a její oddíl, skupinu SCM, jež se specializuje na návrh, vývoj a následnou výrobu vysokorychlostních vřeten pro obrábění dřeva, kovu, plastů či kompozitních materiálů. HITECO je rovněž dodavatelem firem pohybujících se v automobilovém a leteckém průmyslu nebo v sektoru robotiky a automatizace

Proč ABB zvolilo HITECO? 

Gianluca Cassanmagnago opět vysvětluje důvody: „Rozhodli jsme se spolupracovat s firmou HITECO nejen díky její široké škále výrobků, kvalitě jejich výroby a prokázaných Know-How. Velmi přispělo i globální působení této společnosti a její schopnosti poskytnout kvalitní technickou podporu a řešení v jakékoliv situaci. Nyní bude naším společným cílem vzájemné posílení znalostí s cílem nabídnout zákazníkům vyšší míru kvality a více inovativních a špičkových řešení.

U nás v RAVEO máte vždy k dispozici kompletní produktovou nabídku výkonných vřetenových motorů, kde můžete vybírat z více než 100 druhů vřetenových motorů s maximálními otáčkami až 40.000 ot./min nebo uchycení nástroje HSK63F či ISO30. Samozřejmostí je také výběr mezi motory s automatickou nebo manuální výměnou nástrojů. Součástí je i nabídka širokého příslušenství a doplňků od společnosti HITECO, například výměníky a držáky nástrojů, odkládací držáky, C-osy nebo referenční příruby. Novinkou v této kategorii jsou pak vysoce přesné, výkonné a specializované agregované jednotky. Kompletní přehled naleznete zde na tomto odkazu. Pokud se chcete dozvědět více o našich aplikacích či nabídce společnosti HITECO pak kontaktujte naše specialisty na info@raveo.cz nebo na telefonu +420 577 700 150.




Další aktuality