Kuličkové lineární vedení ARC / HRC - RAVEO - World of motion

Zobrazit menuSkrýt menu
Aktuality

Kuličkové lineární vedení ARC / HRC

Lineární vedení je základní stavební prvek přímočarého pohybu ve strojírenství. V I. části si objasníme některé charakteristické rysy námi nabízeného lineárního vedení výrobce cpc.

Kompaktní rozměry a vysoká nosnost při zachování hladkého lineárního pohybu i v náročných podmínkách a vysoké dynamice moderních aplikací. Tyto požadavky jsou v dnešním strojírenském oboru standardem. Proč je lineární vedení vhodnou volbou?

Jako vždy, vše začíná u záměru a konstrukce. Lineární vedení cpc používá uspořádání typu „O“ se čtyřmi řadami rotujících kuliček. Kontaktní úhel 45° mezi kolejnicí a kuličkami umožňuje námi nabízenému vedení, oproti řešení do „X“, čtyř směrný efekt rozložení sil a delší silová ramena „Lo“, na což kladl vývojový tým v cpc zvláštní důraz.

 

 

Jak je vidět na následujícím obrázku, ať je vedení vystaveno silám z jakéhokoliv ze čtyř směrů, zvolená konstrukce efektivně usměrňuje přenos síly vždy přes dvě řady kuliček. Díky tomuto konstrukčnímu řešení mají lineární vozíky cpc vyšší únosnost a torzní tuhost.

Dále početnější a rozměrnější kuličky použité ve vozících cpc pak umožňují o 10-30% vyšší nosnost oproti obdobně velkým konkurenčním produktům. Tyto a další vlastnosti jsou zdrojem vysoké užitnosti a popularity tohoto produktu.

Už jste slyšeli o ball chainu? Příště si řekneme něco o výhodách tohoto kuličkového řetězu.




Další aktuality