Výhody a využití elektrických lineárních aktuátorů - RAVEO - World of motion

Zobrazit menuSkrýt menu
Aktuality

Výhody a využití elektrických lineárních aktuátorů

Existuje mnoho mylných nebo zastaralých představ o použití různých systémů akčních členů – pneumatických, hydraulických a elektrických pro určité typy aplikací. Technologický pokrok umožňuje větší potenciální zaměnitelnost a vytváří pro Váš projekt více než jednu možnost výběru vhodného řešení.

Každý typ aktuátoru vykazuje dobré i špatné vlastnosti, které je třeba zvážit při určování nejlepšího řešení pro danou aplikaci. Kdekoli stroj tlačí nebo táhne, zvedá či spouští, polohuje nebo otáčí břemeno, všude tam lze použít elektrický lineární pohon – aktuátor. Elektrické lineární pohony jsou zařízení, která zajišťují spolehlivý a přesný pohyb vašeho zařízení a nabízejí úplnou kontrolu nad obsluhou. Výhodou je, že jsou bezúdržbové, mají dlouhou životnost a jsou energeticky účinné.

Co je to elektrický lineární aktuátor

Elektrický lineární aktuátor je zařízení, které přeměňuje zdroj energie na fyzický mechanický pohyb. Lineární aktuátor je aktuátor, který může pohybovat něčím po přímce.

Elektrický lineární aktuátor převádí rotační pohyb střídavého nebo stejnosměrného motoru na lineární pohyb. Lineární pohyb se vytváří otáčením šroubu pohonu přes motor. Šroub se otáčí buď ve směru hodinových ručiček, nebo proti směru hodinových ručiček, a to způsobí, že se hřídel (což je v podstatě matice na šroubu) pohybuje v řadě, nahoru a dolů, což vytváří efekt tlačení / tažení zátěže.

A. Přední/zadní vidlice: Vidlice je kovový kus ve tvaru písmene U s otvory na obou koncích, kterými prochází upevňovací zařízení, kolík nebo šroub.

B. Vnější obal: Tato extrudovaná hliníková trubka chrání vnějšek lineárního pohonu a obsahuje všechny vnitřní součásti pohonu.

C. Vnitřní vedení: je obvykle vyrobena z hliníku nebo nerezové oceli. Toto vedení je připevněna k matici se závitem a vysouvá se a zasouvá, když se matice pohybuje podél rotujícího vřetena.

D. Vřeteno: známé také jako vodicí šroub na kterém se otáčí matice. Tento šroub otáčením vysouvá nebo zasouvá matici, což vytváří lineární pohyb.

E. Bezpečnostní zastavení: Funkce bezpečnostního dorazu, umístěná na konci vřetena, zabraňuje přetížení vnitřní trubky.

F. Stěrač: Stěrač je těsnicí součást připojená ke konci vnější trubky, která zabraňuje vniknutí nečistot (až IP69K)

G. Matice: Matice je připevněna k vnitřnímu vedení a pohybuje se po vodicím šroubu.

H. Koncové spínače: Koncové spínače ovládají plně vysunutou a zasunutou polohu vnitřní trubky elektrickým omezením proudu do motoru. Tyto spínače zabraňují nadměrnému vysunutí nebo zasunutí ovladače.

I. Převodovka: Je kompaktní a umožňuje převod mezi motorem a vodicím šroubem. Ozubené kola jsou vyrobena z oceli.

J. Pouzdro motoru: Skříň motoru obsahuje všechny vnitřní části motoru, aniž by bylo něco vystaveno vnějšímu poškození.

K. Stejnosměrný motor: Stejnosměrný motor generuje veškerý výkon elektrického lineárního aktuátoru.

Porovnání různých pohonných systémů

Pneumatický

Pneumatické lineární pohony, které se skládají z jednoduchého pístu uvnitř dutého válce, jsou široce používány v automatizaci, protože jsou levné, ale vyžadují přívod vzduchu. Píst uvnitř skříně válce pohání ruční čerpadlo nebo externí kompresor. Jak se tento tlak zvyšuje, válec se pohybuje podél osy pístu a vytváří potřebnou lineární sílu. Vrací se do své původní zasunuté délky buď silou zpětné pružiny, nebo dodáním pracovního média na opačnou stranu pístu.

 

Hydraulický

Stejně jako pneumatické pohony používají hydraulické lineární pohony nestlačitelnou kapalinu dodávanou z čerpadla namísto stlačeného vzduchu a pohybují válcem lineárním pohybem. Hydraulické aktuátory zahrnují dvě základní části: ovládací zařízení, jako jsou proměnné škrticí klapky (trysky se šoupátky nebo spárované šoupátka s počáteční axiální mezerou), a ovládací prvek, jako je píst nebo ovládací šoupátko ventilu. Jsou schopné velmi vysokých sil a dlouhých zdvihů, ale nejsou programovatelné.

 

Elektrický

Kompaktní a programovatelné elektrické lineární pohony jsou schopné dosáhnout velké rychlosti, síly, přesnosti a řízeného zrychlení a zpomalení. Elektrické pohony převádějí rotační sílu motoru (elektrická energie) na lineární pohyb (posuvnou sílu). Rotací šroubu aktuátoru přes motor se bude matice pohybovat nahoru a dolů, čímž se vytvoří efekt tlaku/tahu zátěže. Ve srovnání s hydraulickými a pneumatickými jsou elektrické pohony nejspolehlivější a vyžadují téměř nulovou údržbu.

Výběr z naší nabídky aktuátorů zde. 




Další aktuality